Wie is Amalia Lică, Roemeens ARGINT op de wereldkampioenschappen ritmische gymnastiek in Cluj?

De atlete Amalia Lică (13 jaar), gecoacht door Adriana Mitroi, won de zilveren medaille op de wereldkampioenschappen ritmische gymnastiek in Cluj.

Wie is Amalia Lică, Roemeense zilveren medaillewinnaar op de wereldkampioenschappen ritmische gymnastiek in Cluj?

In de finale van de hoepel behaalde ze een score van 30,900 en stond daarmee op het podium na Alona Tal Franco uit Israël (31,600). Brons ging naar Anastasiya Sarantseva uit Oezbekistan (30.850).

Het Roemeense team sluit de competitie af met twee medailles: zilver voor Amalia Lica in de hoepel en brons voor het team in de meerkamp.

Amalia Lică maakte haar internationale debuut in 2021, toen ze deelnam aan de Irina Deleanu Cup. In 2022 werd ze junior, haar eerste wedstrijd was de Grand Prix van Moskou waar ze zilver won in het team en ze nam deel aan het Sofia International Tournament waar ze zilver won in het lint en daarna de Irina Deleanu Cup.

In juni werd ze geselecteerd voor haar eerste Europese Kampioenschappen in Tel Aviv, Israël, waar ze teamzilver won met Christina Drăgan en een historisch goud in de clubfinale als eerste Europees juniorenkampioen voor Roemenië.

Wat gebeurde er in andere evenementen?

• Bij het lintLică werd vierde met 28,150 punten. De wereldtitel ging naar Liliana Lewinska uit Polen met 29,600 punten, het zilver ging naar Nikol Todorova uit Bulgarije met 29,400 punten en het brons ging naar Misel Nesterova uit Oezbekistan met 28,950 punten.
  • In de speer lukte het ook Lewinska, 30,950 punten, met het podium gecompleteerd door de Oekraïense Taisia Onofriciuk, 29,750 punten, en de Amerikaanse Rin Keys, 29,400 punten. Op de vierde plaats eindigde de Israëlische Lian Rona met 28,850 punten en Lica werd vijfde met 28,850 punten.
  • Op het balging de gouden medaille naar Elvira Krasnobaeva uit Bulgarije met 32,100 punten, zilver ging naar Lada Pusch uit Duitsland met 30,800 punten en derde werd Regina Polyschuk uit Israël met 30,350 punten. Lisa Garac uit Roemenië werd zesde met 29,150 punten.
  • Op vijf snarenRoemenië (Arianna Alexandru, Andra Crainic, Carina Crainic, Andreea Nastasă, Alexandra Pătrașcu, Eva Vencu) werd vijfde met 28.700 punten. Israël won goud, Bulgarije zilver en het brons ging naar Azerbeidzjan.